Kamera som filter

 

Har brukt litt mye tid her på denne bloggen, om hvor kjipt livet kan være. I dag vil jeg snakke om hvor flott det kan være.

Jeg starter med denne instagram-posten jeg la ut på min private instagram. Jeg tok dette bildet 18. Mai. var i ganske godt humør. Jeg la det ut 19. mai. Etter 19. Mai har jeg vært i veldig godt humør.

 

Så hva gjør at DU er glad? Jeg har nevnt tidligere at jeg kobler av med foto. Foto gjør meg sosial. Foto gjør at jeg får utrykket meg, sterke og svake følelser blir slengt frem og lufta ut. Denne utluftingen er kjempeviktig. Spessielt for mennesker som meg, som blir litt deppa av og til.

Men det å gå på foto-tur fungerer ikke bare som en følelsesmessig utlufting. Noen ganger fører det også til en kreativ oppblomstring. Bildet over er tatt med en Galaxy S8 Plus som jeg har hatt på lån fra Samsung i forbindelse med en anmeldelse jeg skrev for Droidnytt (Les den her hvis du er interesert). Jeg har ikke gjort noe annet med bildet enn å fikse lys og fargetemperaturer. Men jeg har tatt bildet igjennom mitt Nikon FG. Jeg har laget et filter ved å bruke noe fysisk, ikke programvare.

Playing with analogue filters

Et innlegg delt av OGP-Freelance (@ogpfreelance)

Siste tia har jeg blitt hekta på analog foto. Jeg har nå kjøpt en fargefilm til 199 kr (36 eksponeringer, for dere som ikke er vant med analoge formater, betyr det sirka 5,50 per bilde, pluss fremkalling som koster det samme, altså ca 11 kr bildet). Denne fargefilmen jeg har kjøpt har høy ISO-verdi, nydelig farger, og lite støy (hvis man skal tro på internett da). For å bruke den filmen må jeg ha planlagt mye. Jeg må vite hvem, hva, hvor, når, hvordan etc. De bildene skal virkelig være verdt pengene. Man bruker ikke nesten 400 kr på 36 bilder uten å få gode resultater.

Derfor gikk jeg 19. mars en tur for å finne steder. Jeg dro med meg mitt Nikon FG med en svart-hvit-film i, og søsteren min sitt Leica C2, som jeg så fint har fått låne, med en annen svart-hvit-film i. De bildene jeg endte opp med å ta var av steder med mobilen, og igjennom øyemuslingen på Nikon-kameraet. Og jeg elsket det. Filter, blande analogt og digitalt. jeg ble veldig fornøyd.

 

Bildet over la jeg ut på OGP-Freelance sin instagram 18.Mai. Tatt på samme måte. Jeg gikk også tur 21. Mai. Langt og lenge. Men denne gangen med et annet fantastisk menneske, istedet for mine trofaste kameraer. Savna jeg kameraet? Ja, til tider. Jeg har med meg kamera over alt. Ikke for å ta bilde av noen eller noe spessielt. Men for plutselig ser du et motiv, et bilde, et kunstverk som du MÅ ha. Da er det veldig kjipt å ikke ha verktøyet ditt med deg. Men tilbake til 21. Mai. Tror det var bra kameraet lå igjen hjemme. Selv om jeg hadde fått noen fantastiske bilder, så tror jeg at det ikke hadde blitt en like fantastisk dag med kameraet i lomma.

Så hva Oskar? Hva prøver du å si?

Det vet jeg ikke helt. Som sagt så alt for mange ganger på denne bloggen så er det mye lufting her. Men essensen er den. Er du med riktig person. Er du på riktig sted. Er du med riktig kamera. Er du med riktig skriveblokk. Er du med deg selv? Gjør det som hjelper for deg, Gjør det som gjør deg glad. Det gjør også andre glade.

Noen ganger er ikke det nødvendigvis å finne ut at Kameraet ditt er et godt instagram-filter. Selv om det er veldig gøy. Noen ganger handler det bare om å være med noen du er glad i. Noen du setter pris på. Noen som du vil dele tiden din med. Enten det er fem min av tiden din, eller om det er en dag, en uke etc.

Nå føler jeg at jeg har sport helt av igjen. Så jeg må vel bare konkludere med at 1. Jeg skriver bedre når jeg er deppa. 2. Vær glad. Nyt livet. Nyt menneskene rundt deg. Det gjør ihvertfall jeg nå!

Og til slutt kjære leser, jeg vet ennå ikke hva jeg prøvde å si til deg. Jeg er bare glad for tia.

About the author: Oskar Gårdsrud Paulsrud